Burun estetiği ameliyatında hangi teknikler kullanılır?

Açık rinoplasti ve kapalı rinoplasti olarak iki farklı yöntem ile burun estetiği operasyonları yapılmaktadır. Açık teknikte kolumella(burun ucu ile dudak arasındaki köprü) sonradan belli olmayacak küçük bir kesi ile kesilir, aynı zamanda her iki burun deliği iç kısımları da kesilerek ameliyat bölgesine ulaşılır. Kapalı rinoplastide ise sadece burun delikleri iç kısımları kesilerek cerrahi alana ulaşılır. 

    iki tekniğin birbirine üstün yanları vardır;

    Açık rinoplastide, burun ucuna çok daha iyi hakim olunarak şekillendirmesi daha kolay yapılabilmektedir. Ancak açık rinoplastide burunda ödem kapalı rinoplastiye göre daha fazla olmakta ve daha geç geçebilmektedir. 

 

acik rinoplasti

ack rinoplasti

Kapalı rinoplastide açık rinoplastiye göre burun uç kısmı daha zor şekillendirilmektedir. Ancak ödem daha az olmakta ve daha hızlı gerileyebilmektedir. 

kapal rinoplasti


Son yıllarda estetik cerrahideki gelişmelerle, güzel görünen bir burun oluşturabilmenin yanında fonksiyonları korunmuş hatta fonksiyonel problemleri düzeltilmiş bir burun hedef haline gelmiştir. Doğal estetik anlayışı giderek yaygınlaşmaktadır.

Burun estetiği ameliyatlarında burun ortasında yer alan septum denilen kemik ve kıkırdaktan oluşan yapıda eğer eğrilme varsa düzeltilir hastanın yeniden iyi nefes alması sağlanır. Nazal septum deviasyonu toplumda normalde bir çok insanda bulunan bir problemdir. Her deviasyon ameliyat olmayı gerektirmez. Plastik cerrahlar bu problemi ameliyat sırasında kolaylıkla çözebilmektedirler.

 

    Tekniğimiz; 

    Burun estetiği operasyonları ön yargı ile önceden belirlenen cerrahi prosedürleri uygulayarak yapmamak gerekmektedir. Her burunun kendine özgü problemi kendine özgü yöntemlerle çözülmelidir. Kliniğimizde de burun problemleri değerlendirilir hastaya problemler hakkında bilgi verilirek hangi yöntemler kullanılarak nasıl sonuç alınabileceği anlatılır. 

    Operasyon öncesi burnun yeni yapısı yaklaşık olarak bilgisayar ortamında özel programlar sayesinde belirlenir hastayla paylaşılır.

    Operasyondan yaklaşık 8 saat önce yeme-içme kesilmelidir. Randevu saatti hastalarımızla paylaşılır hastamız o saatte klinikte operasyona alınır.

   Kliniğimizde  açık ve kapalı rinoplasti tekniklerinin her ikisi de uygulanmaktadır. Operasyon bittiğinde eğer kemik doku ile uğraşıldı ise mutlaka nasal splint (burun ateli) kullanılır. Nadiren burun tamponu kullanılmaktadır. 

 

        Kliniğimizde burun splinti ve burun ucu dikişleri operasyondan 7 gün sonra alınır. Burun üzerine yeni bir pansuman yerleştirilerek 3-4 gün daha bu pansumanla kalması sağlanır. Bazı durumlarda bu süreler uzayabilmektedir.