Yüz estetiği operasyonları en önemli estetik operasyonlardır. İnsanlığın varoluşundan bu yana güzellk hep önemli oldu. Güzel görünmenin ilk şartı orantı ve simetrinin tam olmasıdır. Güzellik ve buna bağlı estetik; yıllara, coğrafi değişikliklere, ülkelere ve ırklara göre göreceli olarak değişmektedir. Hemen tüm toplumlarada vücudun en önemli vurgulayıcı parçası “yüz” dür. Bu nedenle cerrahi ya da cerrahi olmayan estetik müdahalelerin %90 dan fazlası yüz bölgesinde uygulanmaktadır.
Burun estetiği; yüz bölgesinde ilk göze çarpanlar yüzün ortalarında yer alan yapılardır, bunlardan llk ve en önemlisi burundur. Burun estetiği cerrahi teknik açıdan komplike bir operasyondur. Üç boyutlu görüş kabiliyeti iyi olan cerrahların zorlanmadan başarıyı elde edebildikleri gerçektir. Halen günümüzde en çok uygulanan estetik cerrahi girişimdir.
Kulak estetiği; kulak operasyonları içinde en çok uygulanan operasyon kepçe kulak estetiğidir. Kepçe kulak, kulağın iç kıvrımlarının silik halde olması ve kafa ile kulak arası açının artması nedeni ile oluşmaktadır. erişkin yaşlarda kolaylıkla lokal anestezi altında uygulanabilmektedir.
Kaş estetiği; (Kaş kaldırma - Kaş asma) Yaşın artmasıyla birlikte en sık problem yaşayan yapılardan birisi de kaştır. Destek dokuların yaşla gevşemesi ve yerçekimi etkisi ile aşağı doğru yer değiştiren kaşların eski yerlerine ya da orantısal olarak olması gereken yerlere taşınması amaçtır. Bu nedenle çok uzun olmayan operasyonlar ile kaşlar kaldırılabilmektedir.
Gözkapağı estetiği ya da blefaroplasti; orta yaşları geçen her insanda göz kapaklarında da değişim başlar. Destek dokuların gevşemesi ile kapaklar gevşer ve çökmeler başlar. Bazen bu değişimler öyle şiddetli olur ki içinde bulunulan yaşın üzerinde yaşlı görüntüye neden olabilmektedirler. Bu durumun tedavisi blefaroplasti operasyonudur. Alt ve üst göz kapaklarına ayrı ayrı işlem yapılır. Lokal anestezi altında rahatlıkla yapılmaktadır.
Dudak estetiği; son yıllarda oldukça önemli hale gelmesi dolgu maddelerinin gelişmesi nedeni ile olmuştur. Bir dönem başarısız dudak doldurma teknikleri artık yerlerini vücuda zararı olmayan doğala en yakın dudak dolgunlaştırma tekniklerine bırakmıştır. Günümüzde bir çok cerrahi girişim uygulansa da en sık kullanılan yöntem hyaluronik asit enjeksiyonlarıdır.
Yüz germe; orta yaşları geçkin her insanda yüz deri ve deri altı dokusunun aşağı doğru yer değiştirmeye başladığı farkedilebilmektedir. Bu durumun önüne geçmek için yüz germe seçeneği hemen tek seçenektir. Bu operasyon son yıllarda oldukça gelişerek en az yara izi ile uygulanır hale gelmiştir.
Kontur belirginleştirme; doğuştan ya da sonradan yüz konturlarında asimetriyi veya orantıyı bozan yapısal deformitelere yönelik uygulanır. Başlıca elmeacık kemiklerini, çeneyi belirginleştirmek, yanağı doldurmak için uygulanmaktadır. Mümkün olduğunca otolog dokuları kullanmak hedef ise de günümüzde çeşitli dolgu maddelerinin gelişmesi ile artık dışardan maddelerin de rahatlıkla ve başarı ile uygulanabildiği gerçektir.
Btx uygulamaları ve dolgu maddeleri; son yılların en çok uygulanan estetik girişimleri haline gelen yöntemlerdir. Btx uygulamaları kırışıklıkların giderilmesinde oldukça etkili ve neredeyse altın standart yöntem halini alan önemli bir uygulamadır. Özellikle üst yüz bölgesinde doğala en yakın sonuç elde edilmektedir. Dolgu maddeleri enjeksiyonları her geçen yıl gelişerek daha kullanışlı daha uzun süren uygulamalar halini almaktadır. Bu uygulamaların “ameliyat olmak istemeyenlerin kullanacağı yöntemler” olarak adlandırılması yanlıştır. Her problemin çözümü farklıdır. btx ya da dolgu enjeksiyonun düzelttiği problemleri işi hiçbir cerrahi girişimle düzeltemezken, ancak cerrahi girişimle düzeltilebilen problemleri de hiçbir zaman btx veya dolgu maddesi ile düzeltememekteyiz.
Yüz estetiği konusunda en sık sorulan sorular
1) Yüz estetiği her zaman ameliyatla mı olmak zorunda ?
Yüz estetiği genel bir tabir. Ameliyatlı ya da ameliyatsız çözümleri içeriyor. “Kesinlikle ameliyat gerekir” denilemeyeceği gibi “kesinlikle ameliyatsız çözüm gerekir” de denilemez. Her problemin kendine has çözümü vardır. Bu ameliyatlı da olabilir ameliyatsız da...
2)Yüz bölgesi estetiği konusunda ne zaman cerrahi yöntemlere başvurmalıyız?
Aslında “şu zaman” diyebileceğimiz bir konu değil. Ancak problemlerimiz orta yaşlarda daha az ve daha kolay yöntemler ile halledilebilr ken orta yaş üzerinde daha büyük işlemler gerekebilmektedir. Konuyu bu bağlamda ele aldığımızda gerekmedikçe cerrahi girişim yapılmaması en uygunudur. Ancak unutulmamalıdır ki hiçbir medikal (ameliyatsız çözüm) girişim, ameliyat yerini tutamaz. Ameliyatlar medikal girişimlerden daha zor da olsalar bazen mutlaka gerekmektedir.
3)Yüz estetiği sonrası yüzüm çok değişir mi? Doğal görünmeme gibi bir sorun olurmu?
Aslında iyi yapılmış bir estetik operasyon yüzün orantılarına en iyi uyan ve insan eliyle yapıldığı en az belli olandır. O nedenle dışarıdan bakıldığında sizi çok değiştirmeyecek ancak beğenilmeyen deformitelerin düzeltilebildiği girişimler olmalıdırlar.
4)Yüzde değişiminin en fazla dikkat çektiği bölge hangisidir?
Yüz bölgesinde en fazla dikkat çeken organ burundur. Ortada yer alması ve diğer yüz bölgesi oluşumlarından daha büyük olması nedeni ile ilk dikkat burun çeker. dolayısı ile burundaki değişim yüzde oldukça fazla bir değişim oluşturur. İyi apılmış bir burun operasyonu sonrası iyi bir değişim kaçınılmazdır.
5)Yüzde herhangi bir bölgedeki estetik değişim diğer bölgeleri etkilermi? orantısızlık oluşur mu?
Yüz bir bütün olarak düşünüldüğünde tabiki her yapının birbiri ile orantısı önemlidir. Estetik cerrahide amac eğer bu oranlar olması gereken gibi değilse oranları düzetmektir. Ya da düzgün bir oran var ise bu oranın değişimine neden olmamaktır.
Burun ile kulak oranları bile önemlidir aslında burundaki aşırı küçülme büyük bir kulağa sahip kişide daha anormal bir duruşa neden olabilmektedir. ya da dudakları küçük bir insanda elmacık kemiklerinin belirginleştirilmesi orantı bozukluğuna neden olabilmektedir. Biz estetik cerrahlar bu orantıların sağlanması konusunda en çok birbirine yakın yapıların ilişkisine bakarız. örneğin göz kapağı ameliyatında kaş yüksekliği, burun ameliyatında dudak mesafesi, bazen çene pozisyonu gibi..