Meme yapımı işlemi meme kanseri sonrası cerrahi olarak alınan memenin yeniden oluşturulması anlamındadır. Aynı zamanda küçükken yanan ya da başka bşr kaza ile memesini kaybeden kadınlarda da meme yapımı uygulamarı mevcuttur.
meme rekonstrüksiyonu da denilen meme yapımı işlemi çok farklı tekniklerle yapılabilmektedir. ana başlıklar halinde en sık kullanılan yöntemleri sıralayacak olursak;
1-Hastanın kendi dokularının kullanılarak meme yapımı işlemi;
Latissimus dorsi kas deri flebi; hastanın sırt bölgesinden hazırlanan kaslı bir deri parçası koltuk altı bölgeden çevrilerek meme üzerine getirilir. Burada yeni bir meme şekli verilir. Daha sonra meme başı ve ucu yapılır.
TRAM flep denilen karın kası ve derisinin iç taraftan çevrilerek memenin oluşturulduğu teknik. Bu teknikde de meme başı ve ucu daha sonra oluşturulur.
Vücudunun herhangibir yerinden serbest doku nakilleri ile meme yapımı. Bu işlem mikro cerrahi ile yapılan uzak alanlardan dokuların getirildiği bir tekniktir. Sırttan, karından dokular mikrocerrahi yöntemlerle bu bölgeye taşınabilirler.
2-Dışarıdan sentetik materyallerin kullanımı ile meme yapımı işlemi;
Bu teknikte meme derisi bulunmayan bir alanda önce meme derisini büyütme işlemi yapılır. bu amaçla içi boş bir protez meme yapılacak alan cildi altına yerleştirilir. Daha sonra seanslar halinde bu protez içine su verilerek şişmesi sağlanır. Protezin büyümesi ile birlikte meme derisi de büyür ve normal bir meme boyutuna ulaşınca önceden belirlenen meme protezi yerleştirilir. daha sonra ise meme başı ve meme ucu yapılır.
Hangi teknikle meme yapılırsa yapılsın memeye form verme işlemi zordur. Yara iyileşmesi, radyoterapi alımı, yaş, sigara içiciliği gibi bir çok nedenle meme iyileşme problemli olabilmektedir.
Ancak bu konuda ülkemiz estetik cerrahi alanında oldukça gelişmiş ve tecrübelenmiştir. Normal bir meme formu yakalanabilmektedir.