Göz kapağı estetiği estetik cerrahide sık uygulanan yöntemlerden biridir. Yaşın ilerlemesi ile vücudumuzun her dokusunde olduğu gibi göz kapakları ve altındaki dokularda da değişim olmaktadır.
Orbita denilen kemik göz çukuru içinde göz küresi, çok sayıda küçük kas, ligament ve çeşitli diğer bağ dokuları bulunur. Yıllar ilerledikçe bu dokuları bir arada tutan bağlar zayıflar ve esnemeye başlarlar. Göz küresi içi dokuları aşağı ve dışarı doğru yer değiştirir. Böylelikle torbalanmalar ve göz kapağında gevşemeler oluşur.
Alt ve üst göz kapağı ayrı ayrı değerlendirilir ve operasyonları da benzer olmalarına rağmen farklıdır.
Üst göz kapağı estetiği;
Üst kapak problemleri genellikle 2 büyük deformite ile karşımıza çıkar. Bunlar aşırı kas deri
gevşemesi-sarkması ve yağ dokularının dışarıdan belirgin hale gelmesidir. Operasyonlar bu iki problemi çözmeye yöneliktir. Bu amaçla lokal anestezi ile üst göz kapağına özel çizim yapıldıktan sonra fazla sarkmış deri ve kas parçaları çıkartılır. Bu işlem sonrası eğer dışarı doğru çıkıntı yapmış bir yağ dokusu varsa bu kısım da dışarı alınır.
Alt göz kapağı estetiği;
Alt kapak da üst göz kapağı gibi sarkar ve altındaki yağ dokusunun görünür hale gelmesine neden olur.
bu bölgede orta yüz gevşemesi nedeni ile aşağı doğru hareket eden yanak dokusu göz altı boşluklarının oluşmasına neden olur. Bu problemlerin çözümüne yönelik olarak tam kirpikli kenar altından kesi yapılarak kapak boyunca ilerlenir. Orbital septum dokusu korunarak operasyon sahası görüntüye alınır. dışarı doğru çıkıntı yapan yağ dokuları uygun miktarda çıkartılır ya da kendisini tutan yumuşak dokular dikişlerle sıkılaştırılarak belirginliği azaltılır. Bu yaşlı görüntünün önüne geçen önemli bir işlemdir. Alt göz kapağı gerilerek uygun miktada deri çıkartılır ve özel dikiş ipleri ile kapatılır.
Operasyon sonrası eğer oluşmuş ise yaklaşık 10 gün sonra morluklar ve ödemler gerileyecektir. Dikişler yaklaşık 5. gün civarında alınabilmektedir.